Dit wil je echt weten over SOA’s

Je gezondheid is heel persoonlijk en dat geldt zeker als je onveilige seks hebt gehad of symptomen hebt die kunnen wijzen op een SOA, een seksueel overdraagbare aandoening. Helaas komt het bij een SOA vaak voor dat je geen klachten ervaart, terwijl een infectie kan leiden tot onvruchtbaarheid. Onze SOA-zelftesten zijn een anonieme en voordelige manier om erachter te komen of je gezond bent. Op deze pagina ontdek je meer over SOA’s en waarom het zo verstandig is om hierop te testen.

Hoe wordt een SOA overgedragen?

Een seksueel overdraagbare aandoening kan op verschillende manieren worden overgedragen. Bacteriën, virussen of parasieten kunnen overgedragen worden via de lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, sperma en vaginale afscheiding. Denk aan onveilige vaginale seks, anale seks, orale seks, het gebruiken van gedeelde sekstoys zonder bescherming en het in contact raken met geïnfecteere huid, slijmvliezen of bloed.

 

Dit zijn de meest voorkomende SOA’s

Seksueel overdraagbare aandoeningen die in Nederland veel voorkomen zijn chlamydia, gonorroe en syfilis. Chlamydia kan leiden tot ontstekingen in de geslachtsorganen, keel, urinewegen of anus. De SOA Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie en geeft vaak geen symptomen. Daarnaast kun je bij How Are You Diagnostics een zelfafnametest kopen om te testen op trichomonas, mycoplasma en de aanwezigheid van HIV of AIDS.

 

Bekende symptomen van een SOA

Een SOA kan meerdere symptomen geven en bij elke soort seksueel overdraagbare aandoening kan zich dat anders uiten. Ook zit er natuurlijk een verschil tussen of je een man of een vrouw bent. Onderstaand vind je een aantal voorbeelden van bekende lichamelijke klachten die bij een SOA kunnen horen:



SOA-symptomen bij mannen

Mannen kunnen bij een SOA symptomen hebben die variëren van mild tot ernstig. Vaak voorkomende tekenen zijn een branderig gevoel tijdens het plassen en een dikke, gekleurde afscheiding uit de penis. Pijn en zwelling in de testikels, vooral bij infecties zoals chlamydia en gonorroe, komen ook regelmatig voor. Keelpijn kan wijzen op een orale infectie door gonorroe of chlamydia.

SOA-symptomen bij vrouwen

De resultaten van zelfafnametesten zijn volledig betrouwbaar. How Are You Diagnostics heeft een laboratorium dat zowel ISO 15189 als NEN 7510 gecertificeerd is. Het resultaat wordt geanalyseerd door onze eigen specialisten. De klinisch chemicus en arts-microbioloog werken met hoogwaardige apparatuur en de werkwijze voor het onderzoek is gelijk aan die in een laboratorium van een ziekenhuis. Daarnaast dragen de heldere instructies van onze tests bij aan de betrouwbaarheid van de resultaten.

Controleer regelmatig op SOA's

Vaak hebben mensen het niet door dat ze een SOA hebben, dit wordt asymptomatisch genoemd. Daarom is het belangrijk om je gezondheid regelmatig te controleren. Bij How Are You raden we je aan om een zelfafnametest te doen wanneer je klachten ervaart, je onveilig seksueel contact hebt gehad, regelmatig wisselende partners hebt of aan een nieuwe relatie begint. Zo voorkom je dat eventuele klachten verergeren en blijvende gevolgen hebben of dat je de seksuele aandoening aan iemand doorgeeft.

 

Een zelftest geeft je duidelijkheid

Denk je dat je een SOA hebt? Neem dan het zekere voor het onzekere om erger te voorkomen, zoals blijvende pijn of complicaties als gevolg. Als je een zelftest bij How Are You Diagnostics koopt, kun je de test afnemen zonder de deur uit te gaan. Je ontvangt de uitslag binnen enkele dagen via onze beveiligde app. Met deze uitslag heb je alles wat nodig is om vervolgstappen te nemen, zoals contact opnemen met jouw huisarts voor een persoonlijk behandelplan.

 

Je kunt thuis testen of je een SOA hebt

How Are You Diagnostics verkoopt in de webshop verschillende zelfafnametesten voor SOA’s. Deze zijn goedkoper dan wanneer de test door een professional wordt afgenomen en je zorgkosten zoals het eigen risico moet betalen. Ook blijf je volledig anoniem. Elke test wordt compleet geleverd met duidelijke instructies, een retourenvelop en de juiste materialen voor afname zoals een swab, urine afnameset of vingerprikset.

 

Is een zelftest voor SOA’s betrouwbaar?


De resultaten van de zelfafnametesten van How Are You Diagnostics zijn volledig betrouwbaar. Ons laboratorium is zowel ISO 15189 als NEN 7510 gecertificeerd. Het resultaat wordt geanalyseerd door specialisten die werken met professionele apparatuur. Het onderzoek wordt op dezelfde manier uitgevoerd als in een laboratorium van een ziekenhuis. Daarnaast dragen de heldere instructies van onze zelftesten bij aan de betrouwbaarheid van de resultaten.

Wil je meer weten over zelfafnametesten?

Het bestellen van een zelfafnametest voor een SOA is heel makkelijk en heeft meerdere voordelen. Bezoek onze veelgestelde vragen (FAQ) pagina als je meer wilt weten over onze zelfafnametesten. Staat het antwoord er niet bij, dan is het mogelijk om contact met ons op te nemen. Je kunt How Are You Diagnostics op werkdagen telefonisch bereiken, een e-mail sturen of vul het contactformulier op de website in. Voor vragen over jouw testresultaten en een behandelplan, verwijzen wij door naar de (huis)arts.

Locatie Hoofdkantoor

Poseidonweg 11, 8239 DK Lelystad (Geen bezoekadres)

Telefonisch bereikbaar op

Bel ons op 0320-748701

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 08:00 - 17:00 uur