Diabetes, Vitamine & Bloedarmoede
- Wat is diabetes?
- Wat is bloedarmoede?
- Een vitaminetekort
Waarom een gezondheidstest?
- Het is volledig anoniem;
- Je kan altijd bij ons terecht;
- Je hoeft niet direct naar een zorgverlener;
- Onze test is even betrouwbaar als die in het ziekenhuis gebruikt wordt;
- Onze klinisch chemicus beoordeelt je resultaten en geeft advies op maat.
Bepalingen en gevolgen bloedarmoede
IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. IJzer speelt dan ook een hele belangrijk rol bij het vervoer van zuurstof door het bloed. Zuurstof is nodig voor een goede werking van de cellen. Het meeste ijzer zit in de rode bloedcellen. Verder wordt het ijzer ook in het beenmerg en de lever opgeslagen, het is dan gekoppeld aan het eiwit ‘ferritine’. Uw ijzergehalte kan dan ook gemeten worden aan de hand van ferritine.
Een ijzertekort kan leiden tot vervelende klachten zoals:
- bloedarmoede;
- vermoeidheid;
- droge huid, bleekheid;
- gevoeligheid voor infecties.
Blijkt het dat u een ijzertekort heeft? Dan is dit doorgaans gemakkelijk op te lossen door aanpassing in uw dieet of met ijzersupplementen.
Te veel ijzer (ijzerstapeling) kan duiden op hemochromatose en gaat vaak samen met een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes type 2.
Hemoglobine
Rode bloedcellen zijn essentieel voor het zuurstoftransport in uw lichaam en een gezond en vitaal leven. Rode bloedcellen bevatten veel Hemoglobine (Hb), een eiwit in bloed dat zuurstof bindt en dit van de longen naar de rest van het lichaam vervoert. Al uw weefsels en organen hebben zuurstof nodig om voor een goede stofwisseling van de cellen.
Bij een laag Hb-gehalte heeft u bloedarmoede. Dit kan verschillende oorzaken hebben waaronder ijzergebrek of vitaminedeficiënties. Ook chronische bloedingen bijvoorbeeld in het maag-/darmkanaal kan een anemie veroorzaken.
Dit volgende symptomen spelen op bij bloedarmoede:
- Vermoeidheid;
- Duizeligheid, misselijkheid;
- Hoofdpijn;
- Kortademigheid.
Om uw hemoglobine op peil te brengen heeft het lichaam met name meer vitaminen en mineralen nodig, zoals ijzer en vitamine B12.
Als uw Hb-waarde te hoog is, kan het bloed dikker zijn en heeft u een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Afhankelijk van de oorzaak kan medisch ingrijpen noodzakelijk zijn om uw Hb-waarde op een normaal niveau te krijgen.
Bepalingen en gevolgen vitaminen B12 en D tekort
Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen aan: rode bloedcellen brengen zuurstof uit uw longen, via het bloed, naar alle delen van uw lichaam. Daarnaast zorgt vitamine B12 voor een goede opbouw en een goede werking van uw zenuwen.
Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. Een langdurig tekort verhoogt ook de kans op hart- en vaatziekten, bloedarmoede en neurologische aandoeningen.
Een vitamine B12 tekort kan komen door het niet voldoende binnenkrijgen van producten die vitamine B12 bevatten of door (veel) alcoholgebruik. Vitamine B12 zit met name in eieren en vlees-, vis- en melkproducten. Als u plantaardig (veganistisch) of vegetarisch eet, is het belangrijk dat u dit compenseert met vitamine b12 supplementen. Als u dagelijks te veel alcohol drinkt en daarnaast weinig eet, heeft u kans op een te laag vitamine B12. Uw maag en darm nemen de vitamine B12 dan minder goed op.
Vitamine D
Zo’n 60% van de Nederlandse bevolking kampt met een vitamine D tekort. Naast de inname via voeding, wordt vitamine D onder invloed van zonlicht (uv-straling) in onze huid gevormd. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, werking van de spieren en uw afweersysteem.
Een goede vitamine D-voorziening wordt ook in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes.
De meest voorkomende klachten bij een vitamine D tekort zijn: vermoeidheid, hoofdpijn en spierzwakte. Op de lange termijn verhoogt een vitamine D tekort de kans op onder andere osteoporose (aandoening waarbij de botsterkte afneemt) en botbreuken.
Heeft u een vitamine D tekort? Dit kunt u verhogen door voldoende zonlicht op uw huid te krijgen, meer producten te eten die vitamine D bevatten (zoals rundvlees, eieren, kaas, vette vis en visolie) en supplementen die vitamine D bevatten.
Bepaling en gevolgen van diabetes
Het HbA1c, ook wel Hemoglobine A1c, is een maat voor het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel (over de afgelopen 2 tot 3 maanden). HbA1c is een eiwit dat in rode bloedcellen zit en waaraan suiker is gebonden. Het bloedsuikergehalte (bloedglucose) is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment.
Het is van belang dat uw lichaam een juiste balans glucose heeft. Glucose, een vorm van suiker, geeft energie die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Voedingsmiddelen met koolhydraten worden in de maag en darmen omgezet tot glucose. Een verhoogd glucose in bloed kan leiden tot diabetes. Omdat de klachten van een te hoge bloedsuikerspiegel pas na lange tijd opspelen is het goed om regelmatig te testen. Lange tijd te hoge bloedsuikers geeft schade aan uw hart, ogen, nieren en voeten. Met diabetes heeft u ook meer kans op psychische klachten, zoals een depressie.
Symptomen en klachten die kunnen wijzen op diabetes lijken vaak op alledaagse symptomen en klachten. U kunt diabetes herkennen aan:
- een droge mond, veel dorst
- vaak plassen;
- vermoeidheid;
- oogontsteking of wazig zien;
- gewichtsverlies;
- (urineweg)infecties.
Om uw bloedsuiker te verlagen is een gezonde levensstijl de belangrijkste stap: gezonde voeding (voldoende vitaminen en mineralen, zoals ijzer, vitamine B12 en vitamine D), genoeg beweging, val af als u te zwaar bent, stop met roken en zorg voor voldoende slaap, rust én ontspanning.
Uw huisarts kan er ook voor kiezen om medicijnen voor te schrijven om hiermee uw bloedsuikergehalte te verlagen.
Neem contact met ons op
Gebruik het contactformulier voor vragen, zakelijke- of algemene doeleinden. Onze kantooruren zijn van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 17.00 uur. Wij streven ernaar om binnen 1 werkdag reactie te geven op uw vraag. U kunt ook een e-mail sturen naar: info@howareyoudiagnostics.com
Heeft u vragen over onze testen? Bekijk dan eerst onze veelgestelde vragen (FAQ). Heeft u een vraag over het testresultaat? Wij verwijzen u dan door naar uw (huis)arts
Locatie Hoofdkantoor
Poseidonweg 11, 8239 DK Lelystad (Geen bezoekadres)
Openingstijden